'Veel belangstelling voor passiefwoningen in De Vijfde Hoek'

Ruim zestig mensen kwamen af op de informatieavond over de zes levensloopbestendige passiefwoningen die Villa Nova in De Vijfde Hoek gaat bouwen. Martin Snijder, initiator van het project, is blij verrast met de opkomst. ‘Ik denk dat er steeds meer vraag komt naar dit soort woningen.’

Martin Snijder Afbeelding van Impressie Afbeelding van Plattegrond

Drie jaar geleden lieten Martin Snijder en zijn vrouw Ineke in De Vijfhoek zelf een vrijstaande passiefwoning bouwen. Een houtskeletwoning die op en top geïsoleerd is, zodat het er energiezuinig wonen is. Met twaalf zonnepanelen op het dak kan de familie Snijder bijna alle stroom voor wonen, koken en verwarmen zelf opwekken. ‘Ik ben fan van deze vorm van bouwen. Niet alleen omdat het energiezuinig en duurzaam is – je kunt alle materialen hergebruiken – maar vooral omdat je hier erg comfortabel kunt wonen. Het binnenklimaat is heel aangenaam en het huis is heel stil: je hoort bijna geen geluiden van buiten, en ook binnen is het erg rustig.’

Kleinschalig project

De woning van de familie Snijder was een van de eerste passiefwoningen in Overijssel. Voor het echtpaar was al snel duidelijk dat deze vorm van bouwen toekomst heeft. Martin en Ineke besloten hun huis open te stellen voor geïnteresseerden, zodat mensen konden ervaren wat passiefbouw met je doet. ‘Intussen vroeg ik me af of ik niet méér kon doen. Dat bracht me op het idee voor een kleinschalig project met passiefbouwwoningen. Mijn vrouw is Wmo-consulent en we bedachten dat de woningen niet alleen energiezuinig, maar ook levensloopbestendig zouden moeten zijn. Zo sluit je aan op de trend dat mensen langer thuis blijven wonen, ook als ze meer zorg nodig hebben.’

Wmo-proof

Martin ging met bouwer Villa Nova, Getreuer Makelaars en enkele andere partijen om tafel, en al snel stond het project in de steigers. Langs de Leonard Springerlaan, naast basisschool De Vijf-er, worden zes vrijstaande passiefwoningen gebouwd die ‘Wmo-proof’ zijn. Ze worden voorzien van optimale isolatie. De twaalf zonnepanelen per woning leveren bij gemiddeld energieverbruik voldoende stroom voor een echtpaar van 55+, de doelgroep. De woningen zijn drempelloos en krijgen slaapkamer en badkamer op de begane grond. Ze kunnen ook gemakkelijk voorzien worden van domotica: techniek zoals een alarmsysteem waarmee je op afstand hulp kunt inroepen.

Volgend project

De verkoop van de zes woningen loopt voorspoedig: mensen die geïnteresseerd zijn, moeten er snel bij zijn. In deze fase van het traject ligt de bal bij de makelaar en de bouwer, Martin is als ‘ambassadeur’ van het passiefbouwen niet financieel betrokken bij het project. ‘Ik wil mensen alleen maar interesseren voor de mooie mogelijkheden om passief te bouwen. Ondertussen denk ik alweer na over een nieuw project: betaalbare ‘passieve’ rijtjeswoningen voor mensen met een kleinere beurs. Het lijkt me fantastisch om dat voor elkaar te krijgen.’

Meer info

De zes passiefwoningen in De Vijfde Hoek worden verkocht vanaf € 286.500 vrij op naam. Meer over de woningen vindt u op de site van Getreuer Makelaars. Wilt u meer weten over passiefbouw, levensloopbestendig wonen en domotica, dan kunt u contact opnemen met Martin Snijder.