5 voordelen van samenbouwen

Het zelf bouwen van een huis geeft je de ruimte om je eigen plan te trekken. Maar samen bouwen heeft ook zo z’n voordelen. Alleen al de kostenbesparing kan maken dat uw droomhuis toch haalbaar is, terwijl dat bij zelfbouw niet het geval zou zijn. Vijf voordelen van samenbouw op een rijtje.

Afbeelding van Inspiratiemagazine
 • U bespaart geld omdat u de kosten voor materiaal en bouw deelt.
  Het groot inkopen van bouwmateriaal kan de prijs behoorlijk drukken. Ook het verdelen van ontwerpkosten over meerdere mensen kan voordeel opleveren. Datzelfde geldt voor de kosten van het bouwen.
 • U kunt samen voorzieningen realiseren die u alleen niet kunt betalen.
  Met meerdere mensen kunt u bijvoorbeeld een warmtepomp voor uw huizenblok laten installeren: een duurzame oplossing voor het verwarmen van de woning. Bij zelfbouw is dit een forse kostenpost, maar bij samenbouw kunt u de kosten verdelen.
 • U kunt de tijd en energie die het bouwproject vraagt, over de verschillende bouwpartners verdelen.
  Bent u sterk in ontwerpen, maar minder goed in plannen? Bij samenbouw kan ieder zijn eigen vaardigheden inzetten en hoeft niet één iemand alles te doen.
 • Als u samenbouwt, kunt u onder voorwaarden subsidie van de provincie Overijssel krijgen.
  Overijssel stimuleert het samen bouwen van particulieren door hen financieel te steunen. U leest er meer over op de site van de provincie.
 • Met uw bouwproject bouwt u ook aan een goede sociale binding met de buurt.
  Door samen te bouwen investeert u in een goed contact met de buren en werkt u samen aan een plezierige buurt.

De gemeente Deventer heeft een inspiratiemagazine gemaakt voor mensen die erover denken om zelf of samen te gaan bouwen. U kunt het magazine hier downloaden.