‘Samen bouwen is ons goed bevallen’

De kavels in het wijkdeel Spijkvoorderenk bieden bouwers de kans om sámen woningen te ontwikkelen. Maar werkt dat wel, samen met iemand anders een huis neerzetten? Nicole de Weerd en René Hofstee vertellen elk over hun ervaringen met samenbouw: ‘Ik zou het zo weer doen.’

Samen bouwen

Al bijna acht jaar woont Nicole de Weerd (41) met haar man en zoon in de wijk Het Fetlaer, naast De Vijfde Hoek. Het gezin heeft een ruime tweekapper, die ze samen met de buren hebben gebouwd. ‘Ruim acht jaar geleden fietsten wij hier door de wijk. We waren niet echt op zoek naar een ander huis, maar de stijl van bouwen in Het Fetlaer sprak ons aan. We hoorden dat er kavels te koop waren en dat je samen kon bouwen. Onze buren waren in diezelfde tijd op zoek naar een ander huis. Toen hebben wij voorgesteld om samen te gaan bouwen.’

Soepel bouwproces

Het samen neerzetten van een tweekapper was een bewuste keuze: in vergelijking met projectbouw is het financieel vaak aantrekkelijker, je kunt de kosten zelf in de hand houden en je eigen indeling bepalen. Omdat de buren elkaar al goed kenden, verliep het proces soepel. ‘We konden gemakkelijk even bij elkaar aanwippen om offertes en tekeningen te bespreken. Het is ons goed bevallen.’
Een tip voor andere samenbouwers? ‘Kijk goed rond in de buurt waar je wilt gaan bouwen en spreek de mensen die er al wonen. Dan weet je snel of dat de juiste plek voor je is en waar je op moet letten bij het bouwen.’

Spannende stap

Twee straten verderop woont René Hofstee (47), getrouwd en vader van drie kinderen. Hij liet inmiddels alweer twaalf jaar geleden een huis bouwen, samen met zijn huidige buren. Voor hem liep het proces iets anders. ‘Wij konden destijds intekenen op een plandeel. Je koopt dan een kavel en iemand anders koopt de buurkavel, en daarop moet je samen een tweekapper bouwen. Van tevoren weet je niet wie je buurman wordt, dus dat is best spannend. Maar we hebben het getroffen met elkaar. We hebben onze plannen naast elkaar gelegd, hier en daar wat bijgeschaafd, en nu wonen we allebei in een ruime woning met elk een eigen opzet en indeling.’

Goed contact

Ook al was het bouwen met een ‘vreemde’ een gok, René zou het zo weer doen. ‘Bij projectbouw weet je ook niet wie je buren worden. Het voordeel van samen bouwen is dat je elkaar goed leert kennen en dat je snel ontdekt wat je aan elkaar hebt. We hebben goed contact, ook met de andere buren trouwens. Ik woon hier nu twaalf jaar, maar nog altijd met veel plezier.’
 
Voelt u wat voor samen bouwen, maar heeft u nog geen bouwpartner? Laat uw gegevens achter op het prikbord en wordt vindbaar voor andere geïnteresseerden. Ga naar de vernieuwde pagina Vrijuit bouwen van de De Vijfde Hoek en lees alles over de spelregels voor het samen bouwen en voor een actueel overzicht van de beschikbare Kavelpaspoorten.