Bouw zes passiefwoningen van start

Met het plaatsen van een tijdcapsule heeft wethouder Frits Rorink het startsein gegeven voor de bouw van zes energiezuinige woningen in De Vijfde Hoek. De levensloopbestendige huizen verrijzen langs de Leonard Springerlaan.

Afbeelding van Start bouw passiefwoningen

Samen met de toekomstige bewoners en bouwbedrijf Villa Nova plaatste de wethouder de tijdcapsule in de ondervloer van de woningen. Na het leggen van de capsule werd het beton op de ondervloer gestort. In de capsule zit een brief die toekomstige generaties – mochten ze de woning ooit afbreken – kort uitleg geeft over dit project. Ook de namen van de zes kopers staan vermeld. Op één koper na zijn het allemaal ‘doorstromers’ vanuit een woning in De Vijfhoek.

Laag energieverbruik

De zes zogenoemde passiefwoningen worden gebouwd in ‘Het Accent’, de punt tussen de Leonard Springerlaan en de Vijfhoeksweg. De woningen zijn hoogwaardig geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen en warmtepompen. Dat levert een heel laag energieverbruik en een prettig binnenklimaat op.
Daarnaast zijn de woningen geschikt voor elke leeftijdsfase. Alle ruimtes zijn drempelloos en er is beneden ruimte voor een badkamer en een slaapkamer. Door de toegepaste technieken vragen de woningen ook weinig onderhoud. De buitenkant hoeft bijvoorbeeld niet (opnieuw) geschilderd te worden.

Ambassadeur

Villa Nova neemt de bouw van de zes woningen op zich. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van passiefwoningen. Al eerder bouwde de firma een woning voor Deventenaar Martin Snijder, in het wijkdeel Spikvoorde. Snijder was zo enthousiast over deze woning dat hij zich als ambassadeur opwierp voor dit nieuwe project met zes passiefwoningen. Hij was betrokken bij de opstart en gaf geïnteresseerden informatie over het wonen in een passiefhuis.

Oplevering

De komende maanden staan de woningen in Het Accent in de steigers. De verwachting is dat ze medio 2017 opgeleverd worden.