‘Deze passiefwoning is precies wat we zochten’

Rond de jaarwisseling hopen ze Deventenaren te worden: Harm Jan (64) en Irena (54) van Burg. Het stel heeft een van de zes passiefwoningen gekocht die Villa Nova langs de Leonard Springerlaan bouwt: ‘Een leeftijdsonafhankelijke, duurzame woning op een mooie plek’.

Afbeelding van Passiefwoning

De afgelopen jaren woonden Harm Jan en Irena in Zoetermeer – Harm Jan werkt in Den Haag – maar ze waren al een tijdje op zoek naar een ander huis. ‘Van oorsprong kom ik uit het noorden van het land’, vertelt Harm Jan. ‘Mijn hele werkzame leven heb ik me voorgenomen om tegen mijn pensioen meer in het oosten te gaan wonen, omdat ik het er vriendelijker en rustiger vind. We wilden ook een wat kleinere woning, en een huis dat zo energiezuinig mogelijk was.’

De poort naar het oosten

Twee jaar lang keken Harm Jan en Irena rond, tot ze dit kleinschalige project in Deventer tegenkwamen. ‘Deze passiefwoningen van Villa Nova hadden alles wat op ons lijstje stond. En bovendien staan ze op de goede plek. Ik had altijd al iets met Deventer: het is een beetje de poort naar het oosten, maar tegelijkertijd nog goed verbonden met de rest van het land. De woning ligt ook redelijk centraal in de wijk, zodat je snel bij winkels en andere voorzieningen bent. En in minder dan tien minuten ben je met de bus in de binnenstad.’

Eigen keuzes

De woning van Villa Nova is ‘levensloopbestendig’, wat betekent dat je er kunt blijven wonen als je minder mobiel wordt en meer zorg nodig hebt. Harm Jan: ‘Wij staan nog heel actief in het leven, maar ik vind het een prettig idee dat ik niets aan de woning hoef te veranderen als het lopen bijvoorbeeld moeilijker zou gaan. We hebben straks een slaapkamer beneden, de woning is drempelloos en de voorbereiding voor domotica (zoals een alarmsysteem) is aangelegd. (Lachend:) We zijn in feite al op de thuiszorg voorbereid.’

Nul op de meter

Duurzaamheid was ook een wens van de twee. ‘Ik vind het heel belangrijk dat je een nieuwe woning zo energiezuinig mogelijk laat bouwen. Deze passiefwoningen zijn zo gebouwd dat je maar heel weinig energie nodig hebt om erin te leven. Je kunt het huis bij wijze van spreken met een föhn verwarmen. Er zit een warmteterugwininstallatie en een luchtwaterwarmtepomp in, gecombineerd met vloerverwarming. En op ons dak liggen zestien zonnepanelen. Officieel is dit nog net geen ‘nul-op-de-meterwoning’, maar ik denk dat ik wel zo’n beetje op nul uitkom.’

Sleutelklaar

Van buiten zijn de passiefwoningen inmiddels bijna klaar, vanbinnen wordt er nog volop gebouwd. Harm Jan en Irena verwachten dat ze in de loop van november de sleutel krijgen. ‘Dan zullen we nog wel even bezig zijn met de inrichting, maar rond de jaarwisseling worden we dan toch echt Deventenaren.’