Bouw van woningen voortaan aardgasvrij

De overheid heeft bepaald dat woningen voortaan aardgasvrij moeten worden gebouwd. Dit geldt voor elke woning waarvoor op of na 1 juli 2018 een omgevingsvergunning wordt aangevraagd. Voor kopers van nieuwe kavels is het belangrijk om hier bij de bouw van hun woning rekening mee te houden.

Afbeelding van Warmtepomp

Bouwen zonder gas is relatief nieuw, maar inmiddels heeft de bouwwereld hier de nodige ervaring mee opgedaan. In grote lijnen kunt u rekening houden met de volgende zaken:

  • Koken zonder aardgas betekent koken op stroom. Daarbij is de inductiekookplaat de meest zuinige optie.
  • Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe minder energie er nodig is om het binnen warm te stoken.
  • Voor een goed binnenklimaat is daarnaast een ventilatiesysteem belangrijk. Daarvoor wordt meestal een warmte-terugwininstallatie gebruikt. Die zorgt dat de warme lucht die het huis úítgaat, de frisse lucht opwarmt die naar binnen gaat. Zo is het energieverlies door ventilatie zo laag mogelijk.
  • Voor verwarmen zonder aardgas zijn er verschillende methoden. Een veelgebruikte manier is verwarmen via een luchtwarmte- of aardwarmtepomp.
  • Door het plaatsen van zonnepanelen kunt u de energie die gebruikt wordt voor koken en verwarmen, zelf opwekken. Zo maakt u de woning zo energieneutraal mogelijk.

Voor advies over gasvrij bouwen kunt u terecht bij het Energieloket van de gemeente Deventer. Meer informatie over bouwen zonder gas is ook te vinden op de website van Milieu Centraal.